Væskebehov om sommeren

Det er en ting vi bør være oppmerksom på i løpet av sommermånedene og det er væsketilførselen!

Ballstads ernæringsfysiolog minner oss om viktigheten av væsketilførsel ved å nevne at behovet for væske øker når temperaturen stiger.

Hvorfor er væsketilførsel viktig for oss?

Den minste og viktige enheten i kroppen er cellen. Vann er nødvendig for alle biokjemiske mekanismer som foregår i celler. I tillegg er vann og andre drikker som brukes, absorpsjon og transport av mat til cellene; Vi kan si cellene, vevet, organene og systemene spiller en rolle i transport og avhending av skadelige stoffer som følge av stoffskifte, kontroll av kroppstemperatur og glideflatene i leddene. Det gir også viktige mineraler som kalsium, magnesium og fluor. Forbedringer av disse kroppsfunksjonene jeg nevnte, er mulig ved å opprettholde væskebalansen, som vi kaller «hydrering». Kroppens væskebalanse; væsketap gjennom respirasjon, urin, svette og avføring opprettholdes ved å erstatte det tapte, med mengden vann som er inntatt ved drikke og mat.

Hva skjer hvis væskebalansen blir forstyrret?

For stort vanntap er farlig for oss. Babyer er i den største risikogruppen i den forbindelse. De er den aldersgruppen med det høyeste vanninnholdet i kroppen.

Hvis vi ikke drikker nok og har et balansert væskeinntak;

-Kan vi oppleve vektøkning ettersom kroppen vil redusere fordøyelsen og pulsfrekvensen. Ved å øke vanninntaket, noe som er viktig for cellulær helse; kan du støtte kroppens arbeidshastighet og indirekte hjelpe til med å gå ned i vekt.

-Kan vi lide av forstoppelse og gass. For at tarmen skal fortsette å arbeide godt, er bevegelse og væskeinntak veldig viktig.

Kort sagt, balansen av væske i kroppen har en viktig betydning og det daglige behovet kan ganske enkelt beregnes ved ligningen 35 ml x kroppsvekt (kg). Mørk farge på urinen indikerer at vannbehovet ikke blir oppfylt. Det kan være en god vane å følge med på fargen hver dag.

Hvilke forhold forårsaker mer væskebehov?

I varmt vær, hvis du spiser mye protein og salt mat, er i mye fysisk aktivitet og bl.a. ved febersykdommer. I bl.a. disse tilfellene er det en økning i kroppens væskebehov, og væsken som går tapt må erstattes for å opprettholde væskebalansen i kroppen.

Her kommer noen forslag fra oss:

Et alternativ alternativet kan være iste. Disse teene uten gass vil ikke bare redusere oppblåsthet, men også lette fordøyelsen og støtte ditt daglige væskebehov.

I tillegg gir grønn te til måltidene en forfriskende effekt. Grønn te kan regulere stoffskiftet og kan også beskytte mot andre sykdommer. Ved å tilsette sommerfrukter som sitron, fersken, jordbær, kan du lage deilige drinker.

Mineralvann er også en god drikk i sommerhalvåret for de som har vanskeligheter med å drikke vann.

Å tilberede en sukkerfri limonade for deg og din familie kan være en praktisk løsning.

Ernæringsfysiolog Altinay 

Ballstad

Alltid fersk omega-3
Norge har lange tradisjoner med marine fiskeoljer og vi vet hva som skal til for å lage et høykvalitets omega-3 kosttilskudd rikt på EPA og DHA. Vi holder produktet ferskt hele veien fra havet til deg.
Abonner for 299 kr pr måned
Kjøp nå