Mat som påvirker humøret.

Visste du at maten du spiser har forskjellige og viktige effekter, fra å påvirke humøret til å redusere emosjonelt stress?

Verdens helseorganisasjon (WHO) helse sier at maten definerer ikke bare fraværet av sykdom og funksjonshemming, men også fysisk, åndelig og sosial velvære. Derfor er mental helse like viktig som fysisk helse. En av de viktigste faktorene som påvirker mental helse er miljøfaktorer, inkludert ernæring. Har du noen gang lurt på hvordan kosthold eller mat kan påvirke humøret ditt? I denne artikkelen vil vi belyse forholdet mellom ernæring og mat som er god for humøret.

Med riktig ernæring har vi en betydelig innvirkning på hjernens kjemi. Nevrale transpondere i sentralnervesystemet er avledet fra næringsstoffer. Vitaminer og mineraler er nødvendig i denne prosessen. Et balansert og mangfoldig kosthold hjelper til med å balansere hormonene som er ansvarlige for humøret og forbedring av humøret. Fysisk tilstand og ernæringstype gjør personen mer motstandsdyktig mot emosjonelt stress som kan føre til depresjon.

Begrepet ‘stressreduserende mat’ (Komfortmat), som nylig har kommet inn i leksikonet vårt; betyr mat som vi tror kan bidra til å redusere negative følelser og øke positive følelser. Å konsumere stressreduserende matvarer regnes som en slags reaksjon på det emosjonelle stresset og er ofte mat med høyt karbohydratinnhold. Det må huskes at mat som inneholder lite karbohydrat og med lavt fiberinnhold, kan forårsake en økning eller reduksjon i blodsukkeret. Grønnsaker, fullkorn, brun ris, fullkornspasta og belgfruktsorter som er sammensatte karbohydrater, bidrar til å øke serotoninnivået i hjernen. Dette er fordi komplekse karbohydrater er med på å øke nivået av serotonin i hjernen.

Serotonin er et kjemikalie som påvirker adferd som humør og stressrespons. Fermentert mat som yoghurt, kefir, kombucha og surkål kan forbedre tarmens helse. Dette er fordi fermenteringsprosessen lar gode bakterier trives i matvarer som kan omdanne sukker til alkohol og syrer. I denne prosessen produseres probiotika. Disse levende mikroorganismene fremmer vekst av sunne bakterier i tarmen og kan øke serotoninnivået.

Det vegetabilske proteinet som nøtter og frø er rikt på sunne oljer og fiber. I tillegg gir de tryptofan, en aminosyre som er ansvarlig for å produsere serotonin, noe som forbedrer humøret. Mandler, cashewnøtter, peanøtter, valnøtter og solsikkefrø er utmerkede kilder til godt humør. Foruten å være rik på fiber og plantebasert protein, er belgfrukter som bønner og linser fulle av ingredienser som får oss til å føle oss bra. Belgfrukter er en god kilde til B-vitaminer som hjelper til med å forbedre humøret ved å øke nevrotransmitternivået som serotonin og dopamin.

Å spise mer frisk frukt og grønnsaker er knyttet til lavere grader av depresjon fordi; antioksidantene som finnes i frukt og grønt kan hjelpe deg med å håndtere betennelse forbundet med depresjon og andre humørsykdommer. Det er viktig å konsumere nok frukt og grønnsaker hver dag.

En annen sak som må være med i næringsinnholdet er mengden omega-3. Omega-3 fettsyrer er en gruppe essensielle oljer som ikke produseres av kroppen. Omega-3 hjelper til med fluiditeten i cellemembranen i hjernen og spiller en viktig rolle i hjerneutvikling og cellesignalering. Dette fordi lave nivåer av omega-3 fettsyrer i kroppen er assosiert med psykiske sykdommer, inkludert alvorlig depressiv lidelse. Helseorganisasjoner er enige om å innta 250-500 mg kombinert EPA og DHA daglig for humørsykdommer.

5 praktiske forslag for å bedre humøret:

Ernæringsfysiolog Altinay
Ballstad

Alltid fersk omega-3
Norge har lange tradisjoner med marine fiskeoljer og vi vet hva som skal til for å lage et høykvalitets omega-3 kosttilskudd rikt på EPA og DHA. Vi holder produktet ferskt hele veien fra havet til deg.
Abonner for 299 kr pr måned
Kjøp nå