EPA og DHA – De viktige fettsyrene

Du har kanskje hørt om Omega-3-fettsyrer DHA og EPA. Men vet du hva de gjør i kroppen?

Langkjedede fettsyrer EPA og DHA finnes i hjernen og øynene og er nødvendige for at hjertet skal fungere normalt. Disse stoffene ligner litt på en liten langbøyende slange, men på forskningsspråket kalles de umettede omega-3-fettsyrer.

Fordi DHA og EPA er lange og tynne, kan de bøye seg og strekke seg. I følge norsk forskning er det denne evnen til å bevege seg og bøye som gjør DHA så viktig for øynene og hjernen.

DHA er viktig for synet

Øyets netthinne består av over 60% fett, mens hele øyet består av omtrent 20% fett. DHA er en av de viktigste komponentene i øyets netthinne.

I øynene er det et annet viktig stoff kalt rhodopsin som sender signaler til hjernen. På grunn av fleksibiliteten til DHA-fettsyrene, hjelper de rhodopsin til å bevege seg raskt, slik at den kan være klar til å motta nye lyssignaler. På denne måten hjelper DHA oss med å opprettholde godt syn.

Hjelper hjernen

DHA sørger også for at alt går som det skal i hjernen. Mellom hjernecellene forlater millioner av meldinger hvert eneste sekund, og de fleksible DHA-fettsyrene hjelper hjerneceller til å jobbe i lynhastighet. Begge omega-3-fettsyrer og omega-6-fettsyrer er viktige for hjernens struktur og funksjon, og Det er viktig at inntaket av disse fettsyrene er tilstrekkelig og balansert.

Omega-3 for hjertet

EPA og DHA omega-3 fettsyrer er strukturelle komponenter i cellene i hjertet ditt, og vi lærer fortsatt om alle de gode helseeffektene de har på hjertet.

Som en del av en sunn livsstil kan omega-3-fettsyrer bidra til å bidra til sunne triglyseridnivåer i blodomløpet.

Kroppens behov

ALA er en annen omega-3 fettsyre. Kroppen kan ikke produsere denne fettsyren selv og trenger å bli matet via dietten. ALA er avledet fra plantene, og du finner den i lin- og chiafrø.

Kroppen din kan produsere begrensede mengder av langkjedede fettsyrer EPA og DHA hvis du spiser ALA, men konverteringsfrekvensen er lav. Så lite som 1 prosent av ALA-fettsyren du spiser kan faktisk konverteres til EPA og DHA i kroppen din.

Derfor må du spise fet fisk og annen sjømat, i tillegg til mat som er tilsatt disse omega-3-fettsyrene for å imøtekomme kroppens behov.

Alltid fersk omega-3
Norge har lange tradisjoner med marine fiskeoljer og vi vet hva som skal til for å lage et høykvalitets omega-3 kosttilskudd rikt på EPA og DHA. Vi holder produktet ferskt hele veien fra havet til deg.
Abonner for 299 kr pr måned
Kjøp nå