Dette fettet bør vi spise mer av

Mange av oss kutter fett i kostholdet vårt fordi vi tror det er usunt. Men det er forskjellige typer fett – både usunt og sunt fett – og kroppen vår trenger de sunne fettsyrene.

Vi hører stadig at fett er en av de verste fiendene for kroppen vår, og mange mennesker velger derfor mat som inneholder lite eller ingen fett. Men å kutte alt fett fra kostholdet er faktisk ikke bra for kroppen din, det handler om å velge riktig type.

Noen fettsyrer er viktige for en sunn kropp. Disse fettsyrene kalles linolsyre og linolensyre, og tilhører henholdsvis omega-6 og omega-3-fettsyragrupper. Vi må få dette fettet fra mat, fordi kroppen ikke kan produsere nok av dem.

Det usunne fettet:

Forskjellen mellom det sunne og det usunne fettet er hvordan det oppfører seg i kroppen. Fettet du vil unngå kalles mettet fett. Dette fettet kan øke kolesterolet i blodet. Det finnes i «mat» som sjokolade og potetgull, i fete kjøttprodukter som pølser, fete meieriprodukter som helmelk, rømme, fete oster, smør, etc. Mettet fett har en hard konsistens i kjøleskaptemperatur.

I dag spiser vi mer mettet fett enn det helsedepartementet anbefaler, og vi spiser minst dobbelt så mye kjøtt som fisk. Innholdet av mettet fett bør begrenses til mindre enn 10 prosent av energien (eller kaloriene) som trengs per dag.

En enkel måte å justere fettinntaket er å velge magre meieri- og kjøttprodukter og spise mer fisk, som er gode kilder til flerumettede fettsyrer.

Det sunne fettet:

Det sunne umettede fettet inneholder omega-3 fettsyrer som har flere viktige fysiologiske funksjoner. Sørg derfor for at en stor del av fettinntaket ditt er i form av umettet fett.

For eksempel oppnås enumettet fett fra kylling, oliven og olivenolje. Flerumettet fett oppnås når man spiser fet fisk som laks, ørret, makrell, sild, tran.

Norges helsedepartement anbefaler å spise tre fiskemåltider i uken, hvorav minst 200 gram skal være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Omega-3 for hjerte, hjerne og syn:

Det er de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA som har en påvist effekt på helsen vår. EPA og DHA er bra for hjerte, hjerne og syn. Imidlertid omdanner kroppen begrensede mengder vegetabilsk omega-3 (ALA) til EPA og DHA. Derfor er det viktig at kroppen tilføres til omega-3-fettsyrene EPA og DHA gjennom fisk og sjømat.

Omega-6:

Omega-6- linolinsyre er en essensiell fettsyre. Den er viktig for huden, slimhinnene og celleoverflatene, men også en viktig for nervene i kroppen.

Omega-6-fettsyrene finnes hovedsakelig i planter og dyr fra landbruket. Planteoljer som soyaolje, maisolje og solsikkeolje har et spesielt høyt innhold av omega-6.

Forholdet mellom omega-3 og omega-6:

I dagens kosthold er det ikke en utfordring å få i seg nok omega-6 fettsyrer fordi innholdet av omega-6 har økt i mange typer matvarer, som kjøtt, egg og meieriprodukter.

Det bør være en balanse mellom omega-6 og omega-3 inntaket fordi de konkurrerer om de samme reseptorene for kroppsopptak. Ettersom vi i dag får mye omega-6, anbefales det å øke inntaket av omega-3.

Alltid fersk omega-3
Norge har lange tradisjoner med marine fiskeoljer og vi vet hva som skal til for å lage et høykvalitets omega-3 kosttilskudd rikt på EPA og DHA. Vi holder produktet ferskt hele veien fra havet til deg.
Abonner for 299 kr pr måned
Kjøp nå