Del 3 – Omega-3 indeksserie: Hvilke faktorer påvirker Omega-3-indeksen?

av OmegaQuant | Okt 1, 2020

Hvis Omega-3-indeksen ikke bare er en biomarkør, men også en viktig risikofaktor, hva er det da som påvirker nivåene? Vel, OmegaQuant’s Dr. Harris og andre forskere vet nå at til en viss grad kontrollerer det hvor mye omega-3 EPA og DHA vi spiser fordi de har sett dette i mange studier. Men hva annet kan være å kontrollere nivåene? Er det mulig å forklare variabiliteten i Omega-3-indeksen i en gitt populasjon ved å kjenne til alle faktorene som påvirker nivåene?

I teorien vil vi gjerne kunne forutsi Omega-3-indeksen din med 100% sikkerhet hvis vi vet, i tillegg til hvor mye fisk og kosttilskudd du spiser, din alder, ditt kjønn, din rase, din etnisitet, kroppen din vekt, enten du røyker eller ikke, og noen andre genetiske faktorer. Men det er litt mer komplisert enn det.

Omega-3-indeksen som en biomarkør

Først, la oss gå tilbake til Omega-3-indeksens rolle som biomarkør. I en studie fra 2007 fra Metcalf og kollegaer i Australia, tok de biter av hjertevev ved kirurgi fra 28 pasienter som hadde blitt behandlet med ca. 6 gram omega-3-fettsyrer om dagen i mellom syv og 70 dager før de gikk i kirurgi. Studien startet i begynnelsen av tilskuddet, og da de hadde tatt det i løpet av syv og 70 dager, da de ble operert.

Forskerne var i stand til å se på innlemmingsgraden av EPA og DHA i de røde blodcellene og i hjertet. Det de fant var at økningen i EPA og DHA i hjertet korrelerte pent med økningen i EPA og DHA i de røde blodcellene.

BLOGG: Oppdage Omega-3-indeksen

Men Dr. Harris og kollegene hans var nysgjerrige på andre vev, så han samarbeidet med Dr. Fenton ved Michigan State University, som gjorde flere studier på mus, matet dem forskjellige nivåer av omega-3 og deretter sammenlignet de røde blodcellene med andre interne organer og deres omega-3-innhold.

Hun fant ut at det alltid var et fint forhold mellom den røde cellen og vevet, uavhengig av hvilken vevstype man så på. Så det ga Dr. Harris ytterligere tillit til at Omega-3-indeksen er en god markør for organens interne omega-3-status.

Genetikk og livsstilsfaktorer påvirker Omega-3-indeksen

Dr. Harris og kollegaer gjorde en studie i sammenheng med det som kalles Framingham Offspring Study. Dette er en stor befolkning i Framingham, Massachusetts, som har blitt studert veldig nøye i lang tid. I dette tilfellet målte de omega-3 nivåer på omtrent 3000 personer i begynnelsen av studien.

BLOGG: 3 grunner til å måle omega-3-nivåer i røde blodceller

Selvfølgelig var det ganske stor variasjon i omega-3 nivåene blant de studerte, så spørsmålet var: «Hvorfor har en person et høyt nivå og en annen et lavt nivå? Hva er faktorene som styrer det? ”

Så de så på det som kalles kovariater, som er andre faktorer som kan påvirke Omega-3-indeksen. I grafen nedenfor prøver de å forklare 100% av variabiliteten, som vil være 1,0 på den vertikale aksen. Å nå 1.0 vil bety at med det vi kan forstå og forklare, kan vi redegjøre for hele spekteret av variasjon mellom mennesker.

Omega-3-indeks-variabilitet-delvis-forklart

Dessverre når de ikke det. De stod for ikke-genetiske faktorer, eller livsstilsfaktorer, som røyking, inntak av omega-3, fiskeoljetilskudd osv. De inkluderer også alder og kjønn, og selv om kjønn er genetisk på en måte er dette demografi som ikke er spesifikt relatert til et gitt gen. Disse faktorene forklarte bare halvparten av variasjonen mellom mennesker.

Dette kalles «avkom» -studien fordi den involverer etterkommerne fra den opprinnelige Framingham-studien, som startet på 1940-tallet. Avkomstudien startet på 1970-tallet og består av mange mennesker som er i slekt med hverandre – brødre og søstre, fettere og så videre. Så forskere var i stand til å dra nytte av det faktum at det var en arvelighet eller en beslektelsesvariabel i denne studien som hjalp Dr. Harris og kollegaer til å plage fra hverandre hvor mye genetiske eller ikke-genetiske faktorer som ble forklart.

BLOGG: Tilbake der det hele begynte – Hvordan grønlandske eskimoer setter Omega-3 på kartet

Det var omtrent 25% variasjon assosiert med genetiske faktorer. Etter det vurderte de de ikke-genetiske faktorene, som utgjorde ytterligere 45% av variabilitet og etterlot omtrent 30% uforklarlig. Dr. Harris sier at han ikke vet hvilke spesifikke gener som fungerer her, han vet bare at det er noen genetisk sammenheng, fordi jo nærmere du er relatert til noen, jo mer likt vil du svare. Dette er fortsatt tidlig forskning, men poenget med dette eksemplet er at det er mange faktorer som påvirker Omega-3-indeksen din, og vi vet ikke hva alle er, og det er derfor du ikke kan komme med en fullstendig spådom. Den eneste måten å vite omega-3-nivået ditt på er å måle det.

Gyldigheten av Omega-3 Index Dried Blood Spot Test

Vi har snakket mye om hvordan omega-3-nivåer i blodet korrelerer med vev, samt variabiliteten og bruken av Omega-3-indeks-testen. La oss nå snakke om hvordan OmegaQuants test av tørket blodflekk Omega-3-indeks korrelerer med testene av røde blodlegemer, dens stabilitet, reproduserbarhet eller repeterbarhet i laboratoriet, hvor mye blod du trenger å ta, og om du trenger å faste eller få mat . Alle disse faktorene er viktige for laboratorier som OmegaQuant når de måler Omega-3-status.

Grafen nedenfor viser en sammenligning mellom EPA- og DHA-nivå målt fra en tørket blodflekk og nivået gitt av den røde blodcellen Omega-3-indeksen. Disse dataene kommer fra omtrent 100 personer i fastende eller matede stater.

Tørket blod-flekk-korrelasjon-med-rød-celle-Omega-3-indeks

Vi har definert Omega-3-indeksen som en måling avledet fra røde blodlegemer alene. However, our dried blood spot is a dried sample of whole blood, which contains a mixture of both cells and plasma. Siden disse porsjonene har forskjellige omega-3 nivåer, kommer du ikke til å få det samme antallet fra et sted med fullblod sammenlignet med bare de røde blodcellene. Likevel er det en veldig sterk sammenheng. Med andre ord, hvis vi vet hva tørket blod flekk EPA og DHA nivå er, kan vi veldig nøyaktig forutsi hva den røde blodcellen Omega-3 indeksen er. Og det var det studien ovenfor kunne vise Dr. Harris og teamet hans, at de korrelerer veldig bra.

BLOGG: Hva betyr resultatene av Omega-3-indeksene dine?

La oss nå snakke om hvor mye blod du trenger for å få en nøyaktig Omega-3 Index score. Bildet nedenfor viser at vi kan måle Omega-3-indeksen nøyaktig i så lite som to mikroliter blod, som er en veldig liten mengde. Merk deg her at den optimale mengden for et tørket blodflekk er en full dråpe blod, som er rundt 25 mikroliter. Hvis du bare lar blod falle av fingeren og ikke berører papiret, vil det gi deg omtrent 25 mikroliter. Noen ganger får vi ikke det, og derfor vil vi være sikre på at selv om vi har veldig lite utvalg å jobbe med, kan vi fortsatt få et nøyaktig svar. Figuren nedenfor viser økende mengder blod tørket på et papir, alt fra to mikroliter til 50 mikroliter blod.

Omega-3-indeks-kan-måles-i-selv-små-mengder-blod

Dr. Harris fanget forskjellig mengde blod med to forskjellige blodprøver. Ett sett blodprøver var relativt høyt i omega-3, og ett sett blodprøver var relativt lavt. Og de målte Omega-3-indeksen i to mikroliter, åtte, 10, 12 og opptil 50 mikroliter. Som et resultat fikk de den samme Omega-3-indeksen uavhengig av hvor mye blod som var i dråpen. Og det er ikke avhengig av å ha et relativt lavt eller høyt nivå av omega-3. De var i stand til å måle Omega-3-indeksen nøyaktig i begge innstillingene. Dette ga dem tillit til at de kunne bruke et tørket blodflekk nesten uavhengig av hvor mye blod folk la på prøveinnsamlingskortet. Men husk at en 25 mikroliter dråpe er ideell.

En faktor som kan påvirke et tørt blod omega-3 nivå som ikke påvirker røde blodlegemer, er hvor mye fett eller hvor mye fettsyrer som faktisk er i plasmaet, og som varierer med hvor mye fett du nettopp har spist. Det er mulig at en blodprøve tatt i ikke-faste tilstand rett etter et stort måltid kan gi deg en annen Omega-3-indeks enn en blodprøve tatt etter en faste over natten.

BLOGG: Få fakta om Omega-6, transfett, palmitinsyre og mer

Så Dr. Harris og kollegaer utførte et eksperiment med 16 friske frivillige. Først samlet de prøver av tørket blod, en bloddråpe tatt med en liten fingerpinne før et måltid. Så fikk de en stor frokost som i gjennomsnitt inneholdt omtrent 800 kalorier og 43 gram fett. Det er omtrent halvparten av mengden fett som en person vanligvis spiser på en dag. Så det er et ganske fettrikt måltid. Det er egentlig ikke en typisk frokost som folk spiser i Amerika, men de ønsket å trykke på den.

Så tok de en andre samling av tørket blod flekker omtrent tre og en halv time etter måltidet, som vanligvis er når fettinnholdet når sitt høydepunkt i blodet. Denne prøven vil gjenspeile perioden med størst effekt på plasmafettsyrene som et resultat av dette måltidet.

Da de målte Omega-3-indeksen før og etter måltidet, fant de at det var en liten reduksjon i den rapporterte Omega-3-indeksen. Det er fordi Omega-3-indeksen igjen er en prosentandel, nemlig EPA og DHA, som en prosent av alle fettsyrene. Så hvis du legger til andre fettsyrer i blodprøven, vil prosentandelen som er EPA og DHA gå ned litt. Men det gikk ikke mye ned – mindre enn 4%. I gjennomsnitt var Omega-3-indeksen før måltidet 6% mot 5,8% etter måltidet, noe som er en veldig liten forskjell. Så hva dette viser er at til og med en tørket blodflekk samlet i en relativt ekstrem matet tilstand, fremdeles gir deg en veldig god fremstilling av det sanne røde blodlegemet EPA og DHA-nivå.

Reproduserbarheten til Omega-3-indeksen

En av de viktige beregningene vi alltid ser på i laboratoriet er reproduserbarhet av mål. Med andre ord, hvis du måler den samme blodprøven gjentatte ganger, får du det samme svaret? Hvis analysen ikke gir deg det samme svaret på samme prøve, er du i trøbbel. Hvis det gjør det, er det bra og hva du forventer. Og så testet Dr. Harris Omega-3-indeksmåling fra tørkede blodflekker på en av de mest utfordrende måtene de kunne forestille seg – en feltstudie.

I denne studien ble tørkede blodflekker samlet fra kvinner i lokalsamfunn i to eller tre stater i Mexico og sendt til OmegaQuant. Variablene i dette eksperimentet inkluderte ikke bare variabiliteten som alltid er tilstede innenfor en gitt analysemetode, men at blodprøver ble samlet på filterpapir med forskjellig tid mellom å få blodpletten til forskerne i Mexico og deretter de forskerne som sendte dem til Sioux Falls, SD, for analyse.

VIDEO: Hvorfor du kan stole på Omega-3-indekspoengene dine fra OmegaQuant

De testet også det som kalles blinde duplikater. I utgangspunktet er dette blodprøver tatt to ganger fra samme person, men merket annerledes. Så i laboratoriet visste de ikke hvilken prøve som var den virkelige, og hvilken som var duplikatet. Etter at de hadde analysert alle prøvene, gikk de tilbake og så på hvilke som var duplikatene for å se hvor nøyaktig de samsvarte med hverandre. Hvis de er veldig nærme, er det bra.

Dr. Harris og teamet hans kunne også beregne det som kalles variasjonskoeffisienten for Omega-3-indeksen. En koeffisient på 15%, som betyr en reproduserbarhetsvariasjon på 15%, anses som akseptabel. Hvis koeffisienten er under 5%, er det veldig bra. Du vil ikke bruke tester som har veldig høy variabilitet. Omega-3-indeksen kommer på i underkant av 5%, noe som er utmerket.

En annen viktig funksjon i måten blodprøver samles på OmegaQuant er antioksidantcocktailen som er lagt til prøveinnsamlingskortet kalt F-A-P-S, eller fettsyrebeskyttelsessystem. Dette er en løsning som inneholder flere antioksidantforbindelser som beskytter de flerumettede fettsyrene, som omega-3 og omega-6 i det tørkede blodet, fra å bli oksidert mens denne prøven er i transitt til laboratoriet.

Hvis du ikke behandler papiret du setter blodet på med en antioksidant, vil blodet oksidere og brytes ned. Eksperimentet nedenfor så på flekker med tørket blod ved hjelp av behandlet og ikke-behandlet filterpapir. Dr. Harris og teamet hans analyserte den samme blodprøven på to forskjellige kort, over en periode på dager, og tok gjennomsnittet av tre tester i hvert tilfelle.

nedbrytning-av-omega-3-prøve

Kortene på den blå linjen over ble forbehandlet med OmegaQuents antioksidantløsning. Den samme prøven ble plassert på kort uten forbehandling, slik at den kunne utsettes for oksidasjon fra luften. Det de fant var at Omega-3-indeksen var ganske stabil, absolutt de første fire eller fem dagene, noe som vanligvis er hvor lang tid det tar å sende en prøve.

BLOGG: De samfunnskostnadene ved lavt omega-3-forbruk

Da fettsyrebeskyttelsessystemet ikke var på prøveoppsamlingskortet, begynte fettsyrene å brytes ned. På dag syvende traff det ubehandlede kortet den uakseptable grensen på 15% tap. Det behandlede kortet holdt seg godt innenfor akseptabelt område, til og med opptil 44 dager, og det tar aldri så lang tid å sende et kort inn. Det går vanligvis fire til seks dager til vi får kortene. Men antioksidantbehandlingen beskyttet den mot å nå denne grensen på 15% tap, mens det lavere nivået ble truffet på en uke med det ubehandlede kortet. Så det er veldig viktig å bruke korrekt behandlede kort for innsamling av flekker for tørket blod for å sikre nøyaktige resultater.

Omega-3 Index regulatorisk status og forskning samarbeid

Reguleringsspørsmål er veldig viktige for denne testen, og for enhver blodprøve som leger bestiller på pasienter og som pasienter eller forbrukere kan bestille selv. Vårt laboratorium er det som kalles CLIA-sertifisert. CLIA står for Clinical Laboratory Improvement Act. Lovgivningen ble etablert av den amerikanske kongressen for å sikre at medisinske laboratorier som rapporterer resultater til pasienter har visse kvalitetsfunksjoner om seg, og at du må oppfylle visse ytelsesberegninger for å opprettholde sertifisering. OmegaQuant er sertifisert de siste 11 årene.

Vi har også kontaktet US Food and Drug Administration (FDA) om å få testene våre godkjent. Etter evaluering sa de at vi virkelig ikke trenger å få godkjent testen av dem, og at den tydeligvis ikke er invasiv nok til å være bekymringsfull. De fortalte oss at vi ikke kommer til å skade noen som gjør denne testen, og at vi kan tilby testen direkte til forbrukerne, uten gjennomgang før markedet eller uten krav til reguleringsoppfølging etter markedsføring.

BLOGG: DPA, SPMS og andre kule ting om Omega-3

Så vi føler oss komfortable med at vi har, hvis ikke FDAs velsignelse, FDAs mening om at de ikke trenger å regulere denne testen. Vi har også godkjennelse i EU, så vel som Australia, for innsamlingssett for tørrblodspett, som er registrert som medisinsk utstyr, slik at de kan selges i disse landene. Og vi samarbeider med andre territorier som Asia for å få godkjenning fra myndighetene også.

Et annet høydepunkt som virkelig skiller OmegaQuant er forskningssamarbeidet. Dr. Harris og teamet hans har samarbeidet med mer enn 100 forskningsinstitusjoner de siste 10 årene, der de har blitt satt i stand til å analysere fettsyreblodprøver. Disse organisasjonene har stolt på OmegaQuant med denne analysen fordi de har vært i stand til å gjøre arbeid av høy kvalitet og publisere ved siden av dem. OmegaQuents forskningspartnere kommer i alle forskjellige former og størrelser og inkluderer farmasøytiske selskaper, universiteter og institusjoner som National Institutes of Health. OmegaQuant har også jobbet med Framingham Study, The Women’s Health Initiative Memory Study, US Army og mange flere.

VIDEO: Hvorfor OmegaQuant har inngått samarbeid med mer enn 100 forskningsinstitusjoner

En grunn til at disse forskningsorganisasjonene ser på OmegaQuant, er fordi de vet at de kan få et omega-3-nummer fra en rekke laboratorier, men det de ikke kan få, er Omega-3-indeksen. Testen vår er unik for vårt laboratorium og vår metode, og det er vår metode som er brukt i flere hundre studier.

Men vi gir ikke bare et nummer som noen laboratorier ville gjort. Vi gir ekspertise og dybde i forståelsen av omega-3 og omega-6 fettsyrebiologi. Og mange etterforskere som vi jobber med, har egentlig ikke så mye kompetanse på det, og de stoler på oss for å hjelpe dem med å forstå hva tallene betyr. Dette er grunnen til at Dr. Harris og hans datter, Dr. Kristina Harris Jackson, har vært forfattere og medforfattere på hundrevis av papirer som er resultatet av dette arbeidet. Dette arbeidet holder Dr. Harris og hans team begeistret for å møte oppdraget, som er å fremme vitenskapen om omega-3 fettsyrer for menneskers helse og redusere risikoen og byrden av sykdom. Det langsiktige målet for OmegaQuant er å få Omega-3-indeksen anerkjent som en risikofaktor for hjertesykdom på samme måte som kolesterol. Inntil da er Omega-3-indeksen en minimalt invasiv måte for leger, pasienter og publikum å få mer informasjon om deres fettsyrestatus.

INFOGRAFISK: En kort historie om Omega-3-forskning

INFOGRAFISK-en-kort-historie-omega-3-forskning
Logo
Alltid fersk omega-3
Norge har lange tradisjoner med marine fiskeoljer og vi vet hva som skal til for å lage et høykvalitets omega-3 kosttilskudd rikt på EPA og DHA. Vi holder produktet ferskt hele veien fra havet til deg.
Abonner for 299 kr pr måned
Kjøp nå